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In an effort to help directors, contest officials, and judges clearly understand the 
application of existing UIL rules the UIL state office has prepared the following:  
 
THE RULE: Section 1105 of the UIL Constitution and Contest Rules 
 

(4) Electronic Equipment. Electronic equipment may be used under the following 
provisions: 

(A) All electronically produced music including narration and sound effects shall 
be performed live and in real time by eligible students. 
(B) Pre-recorded music, instrumental or vocal, may not be used. 

 
(5) Amplification. Amplification of instruments or voice may be used with the following 

restrictions: 
(A) All equipment must be operated by eligible students. 
(B) AC power cords and AC supplied amplification units must be located 
outside the sidelines and endlines. 
(C) A power generator or DC power source may be placed on the field, provided 
there is a protective barrier between the power unit and the turf and all cords are 
contained safely within close proximity to the equipment that is being supplied 
with power. 
(D) Wind instruments may be amplified only for solo and/or small ensemble 
features. 

 
Violation of any of the above rules would make a band subject to the penalties as 
outlined in C&CR Sections 27 and 29. 
 

STATE EXECUTIVE COMMITTEE INTERPRETATION 
 

Electronic samples integrated into a UIL marching contest performance are considered to 
be digitally created musical effects as opposed to prerecorded music and are compliant 
with Section 1105 (f)(4) of the C&CR if operated and controlled by a student. 
 
FAQ 
May electronics be used for amplification? 
 
YES. Electronics may be used for amplification, provided they are compliant with 
Section 1105(f)(5) of the UIL C&CR.  
 

How does UIL define a solo or small ensemble feature? 
 

UIL defines a solo or small ensemble feature as an individual or a group of 
performers within the full marching band that is featured both musically and 
visually. A potential violation of this rule would be a scenario where a select group 
of musicians staged within the full band wind section is amplified, while not being 
featured visually. In this scenario the trained observer would likely not be able to 
discern which performers are being amplified and could therefore be led to believe 
that the full band wind section is performing the musical excerpt.    
 



 
 
What type of microphones may be used? 
 

There are no restrictions on the type of microphones that may be used. 
 
Where may microphones be located? 
 

There are no restrictions on where microphones may be located, provided wind 
instruments are amplified ONLY for solo and small ensemble features. Therefore, 
placing a microphone(s) in any location that causes that(those) microphone(s) to 
amplify a group of wind players other than a solo or small ensemble feature is 
prohibited. 
 
May equipment such as a soundboard and/or mixer be used to support and control audio 
reinforcement? 
 
YES, provided all electronics are operated by an eligible student. However, during a 
performance a non-student may give verbal instruction to the student operating the 
equipment, provided the non-student does not touch the equipment.  
 

Where may a soundboard and/or mixer be located? 
 

There are no restrictions on where a soundboard and/or mixer may be located. 
 
May pre-recorded music and/or descript words be used? 
 
NO. Pre-recorded music (representing an acoustical instrument or vocalizations) 
and pre-recorded narrations (one or more descript words) are prohibited. Such 
show elements must be performed live and in real time by an eligible student. 
 
Can digitally created sound effects (such as bird calls, animal sounds, thunder, etc.) 
and/or electronic samples (such as a nondescript vocalizations) be used?  
 
YES, provided they are controlled and activated by an eligible student. 
 
Can applications such as a synthesized rhythmic track or pre-recorded sound loop be 
used? 
 
NO. Tracks that contain steady rhythmic content or provide pulse may not be used. 
 
Do these rules apply during the 5-minute field entry/set-up or 2-minute field exit? 
 
NO. These rules only apply during the 8-minute performance clock. 
 
Is it permissible to use contemporary electronic instruments such as the MalletKAT, 
HandSonic, or Wavedrum? 
 
YES. The use of electronic instruments is permitted, provided that they are played 
live and in real time by an eligible student. 
 
Questions and/or requests for clarification should be addressed to the UIL State Music 
Office at: music@uiltexas.org




