
SCHOOL SPONSORED CAMPS – FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

Q: Can a school coach conduct a sport specific camp during the school year outside their sport 
season? 
A: Yes, as long as the regulations found in Section 1209 (c) of the UIL C&CR are followed. 
 
Q: Can athletes in grades 7 through 12 assist in a school sponsored camp during the school 
year. 
A: Yes, as long as the camp is being held during their sport season. 
 
Q: Can athletes in grades 7 through 12 assist in a school sponsored camp during the summer? 
A: Yes. NOTE: An athlete assisting in a school sponsored camp in the summer must follow the 
summer sport specific training regulations. An athlete would only be able to work a maximum 
of 2 hours a week, and no more than 1 hour a day. An athlete would not have additional time to 
do sport specific training with the team should that athlete work a camp. 
 
Q: Can all middle school athletes in my attendance zone attend my school sponsored camp(s) 
during the school year? 
A: No, school sponsored camps during the school year are only for students in 6th grade and 
below. 
 
Q: Can a school sponsored camp during the school year be conducted at any time during a 
school holiday/break? 
A: School sponsored camps during the school year may be held for students in grades six and 
below and must be held outside the school day. A school shall not conduct contests or practices, 
use school facilities, personnel or equipment during five consecutive days of December. See 
Section 1206: HOLIDAY RESTRICTION in the UIL C&CR for details. 
 
Q: Can a school sponsored camp during the summer be conducted on days that are during a 
‘period of no activity? 
A: No, a school shall not conduct contests or practices, use school facilities, personnel or 
equipment during the period of no activity set forth on the UIL calendar This includes all grade 
levels. 
Q: Can a school employee receive payment for conducting a school sponsored camp during 
the school year or during the summer? 
A: Yes, however any payment given to school coaches shall be from the school and no other 
source. 

 


