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Off-Season Strength/Conditioning 
Instruction During School Year 

Section 1206 (h) of the UIL C&CR 
 

� Strength & Conditioning instruction sessions may be conducted by school coaches for students in grades 7-12 
from that coach’s attendance zone starting the first day of school. This is for sports in the off-season only. 
• A strength and conditioning session shall be no more than one hour per day outside the school day, Monday 

through Friday, and a student shall attend no more than one session of supervised instruction per day. 
• Sport specific skill instruction is prohibited during the strength and conditioning session. 
• Sports specific equipment (balls, dummies, sleds, contact equipment) is prohibited during the strength and 

conditioning session. 
• School shirts, shorts and shoes may be provided by the school (local school option). 

 
� Sport Specific Skill Instruction – During the school year, there is no sport specific skill instructions 

allowed for off-season sports, outside of the school day. 
 
 

Off-season Strength and Conditioning FAQ’s 
 
Q: May a coach make off-season strength and conditioning sessions mandatory for athletes who are not  

participating in another sport currently in season? 
A: 
 
Q: May a coach make off-season strength and conditioning sessions mandatory for athletes who are in-season  

for another team sport? 
A: 

 
Q: May a coach make off-season strength and conditioning sessions mandatory for athletes who are in-season  

for an individual sport? 
A: 
Q: May a student athlete who is in-season for a team sport attend with an off-season strength and conditioning  

session outside of the school day for another team sport with the approval of the in-season sport’s coach 
  If the in-season coach allows athletes to attend an off-season strength and conditioning session, the 60  
  minutes would count towards their allotted 8 hours of practice outside the school day for the school week. 

 

  Yes, but students may not attend an off-season workout on the day of an in-season competition. 

  No, a coach may not require an athlete who is in-season in another team sport attend off-season strength and      
  conditioning workouts.  
 

Yes, a school or coach may choose to make strength and conditioning sessions mandatory for athletes who are not 
currently participating in another sport. 
 


